Kritiziranje

Ljudi često, kada im smeta nečije ponašanje, umjesto ponašanja kritiziraju osobu (npr. netko ne pospremi nešto za sobom i kažeš mu da je lijenčina i nikada ne posprema za sobom). Kritiziranje osobe (npr. ti si lijen, glup, nesposoban, škrt, zločest, lažljivac i sl.) može negativno utjecati na njezino samopouzdanje i samopoštovanje. Kritikom osobe ne možemo postići željenu promjenu ponašanja jer se osobine vrlo teško mijenjaju.

Međutim, kada tražimo promjenu konkretnog ponašanja šanse za promjenu su veće! Stoga, ako si do sada nesvjesno kritizirao osobu umjesto ponašanja, ubuduće to osvijesti u sebi prije same reakcije. U takvim situacijama važno je drugome reći koje nam ponašanje konkretno smeta (npr. kada uđe u stan ne pospremi tenisice u ormar nego ih izuje i ostavi u spavaćoj sobi) te dati savjet kako može promijeniti ponašanje (npr. da kada uđe u stan odmah izuje tenisice i pospremi ih u ormar).

Ovo je posebno važno u odgoju djece. Naime, kada djetetu kažemo da je, na primjer, lijenčina, ono to prihvaća kao istinu, o sebi misli loše, a također mu nesvjesno poručujemo da se ne može promijeniti. Ako u isto vrijeme tražimo i da pospremi igračke za sobom, šaljemo mu nejasne i suprotne poruke (zašto bi pospremalo ako je lijenčina, a lijenčine ne pospremaju), što stvara dodatnu zbunjenost.

kritiziranje

Psihoterapija ti može pomoći da se oslobodiš svog unutarnjeg kritičara te da naučiš drugima davati konstruktivnu kritiku. Slobodno me kontaktiraj ako želiš krenuti na put osobnog rasta i razvoja uz stručno vodstvo i podršku.

Scroll to Top
Skip to content