Marsovsko razmišljanje – socijalni i psihološki nivo komunikacije

Zamisli da jedan „mali zeleni“ s Marsa dođe na naš planet i proučava ljude… Marsovac, koji nikada nije naučio što ljudska komunikacija treba značiti. Promatrajući ljude, zapaža posljedice njihove komunikacije i tako zaključuje što ta komunikacija zaista znači.

marsovsko razmišljanje

Što je marsovsko razmišljanje?

Marsovsko razmišljanje je, prema transakcijskoj analizi, jedna od glavnih vještina psihoterapeuta. To znači da je terapeut, osim sadržaja komunikacije, svjestan i njezinog procesa. Osim što obraća pažnju na to što klijent govori, važno mu je i kako klijent govori. Pri tome psihoterapeut obraća pažnju na klijentove neverbalne signale: ritam disanja, napetost tijela, promjene stava… Također, obraća pažnju i na klijentov izbor riječi: razumije razliku između „To me rastužilo“ i „Osjećam se tužno zbog toga“.

Marsovsko razmišljanje je vještina promatranja ljudskih interakcija bez predrasuda, a prirodno je posjeduje svako dijete. Međutim, odrasli često sprječavaju djecu da je koriste: „Srećo, nije pristojno buljiti“. Ako kroz odrastanje izgubimo svijest o neverbalnim signalima, onda gubimo i sposobnost marsovskog razmišljanja.

Socijalni i psihološki nivo komunikacije

U kontekstu marsovskog razmišljanja, svaka komunikacija odvija se na socijalnom i psihološkom nivou:

Psihoterapeut: Hoćeš li napraviti kako smo se dogovorili?

Klijent (skreće pogled, blago odmahuje glavom): Da, napravit ću”.

Poruka na socijalnom nivou je značenje komunikacije kako se ona konvencionalno razumije u društvu (socijalna poruka klijenta je da će napraviti što su se dogovorili). Poruka na psihološkom nivou je marsovsko značenje komunikacije (klijent na marsovskom prenosi poruku da neće to napraviti). Taj nivo prvo intuitivno naslutimo, a nakon toga provjeravamo s drugom osobom je li naša pretpostavka točna.

Često se poruka na socijalnom nivou prenosi kroz doslovno značenje riječi, a poruka na psihološkom nivou neverbalnim signalima (klijentovo odmahivanje glavom i skretanje pogleda). Poruke na socijalnom i psihološkom nivou mogu biti u skladu ili neskladu. U ovom primjeru očigledno je da klijent svojim neverbalnim signalima govori više od doslovnog značenja riječi.

Stoga, ako želiš znati što osoba s kojom si u komunikaciji stvarno misli, obrati pažnju na psihološku poruku jer to je prava poruka. Poruka na psihološkom nivou nije skrivena ako znaš što tražiš. Skrivena je ako ne razmišljaš marsovski i obrađuješ ju iz društvenog konteksta što bi komunikacija trebala značiti te isključiš svijest o neverbalnim signalima. Da bi razmišljao marsovski trebaš promatrati i neverbalne signale poput tona glasa, gestikulacije, stava tijela, izraza lica, disanja, napetosti mišića, brzine pulsa, širenja zjenica, preznojavanja…

Ponekad je poruka na psihološkom nivou dostupna i bez neverbalnih signala:

Psihoterapeut: „Hoćeš li napraviti kako smo se dogovorili?”

Klijent: „Pokušat ću”.

U ovom slučaju poruka je da će klijent pokušati, ali neće stvarno to napraviti jer onda to više ne bi bilo pokušavanje. Ta poruka je skrivena samo ako riječi tumačiš kroz ono što bi trebale značiti u svakodnevnoj komunikaciji. Marsovac zna da odgovor na ovo pitanje može biti da ili ne, a da sve ostalo ukazuje na prisutnost dvostruke poruke.

Psihoterapija ti može pomoći da usavršiš vještinu marsovskog razmišljanja. Slobodno me kontaktiraj ako želiš krenuti na put osobnog rasta i razvoja uz stručno vodstvo i podršku.

Stewart, I. (2012). Kako voditi savetovanje i psihoterapiju u transakcionoj analizi. Psihopolis institut.

Scroll to Top
Skip to content