Psihoterapijski odnos

Primijetila sam da klijente često brine: što smijem reći, smijem li psovati, što ako se rasplačem, ne znam što želim, nisam se pripremio, što ako me terapeut živcira…

Psihoterapijski odnos razlikuje se od bilo kojeg drugog odnosa. Iako se najveći dio psihoterapije sastoji od razgovora, on nije isti kao onaj u svakodnevnom životu. Na psihoterapiji možeš biti svoj, ne moraš planirati što ćeš podijeliti, suzdržavati se pokazivanja emocija ili neslaganja. Smiješ reći što ti smeta, da ti nije jasno, da nešto želiš promijeniti, da te živciram, plakati, psovati, vikati… Ako ti je u glavi kaos, ja sam tu da brinem o strukturi i pomognem ti posložiti taj kaos.

Normalno je i da se u početku ne osjećaš sigurno podijeliti sve. Zato je odnos terapeut-klijent jako bitan, ali gradimo ga oboje i oboje moramo dati 100% sebe da bi funkcionirao. Kako se odnos produbljuje, bit ćeš sve slobodniji i iskreniji, ali i obrnuto. Terapijski odnos je istovremeno podržavajuće i izazovno okruženje i tako potiče tvoj rast i razvoj.

Važna razlika između terapijskog i drugih odnosa je ta što su na terapiji obje osobe fokusirane na klijenta. Ne moraš brinuti o meni, mojim osjećajima i što ću ja misliti. Ja nisam niti neki čarobnjak koji sjedi, gleda, sluša i analizira dok ti pričaš. Odgovarat ću ti, pitati te, objašnjavati i podijeliti nešto kada procijenim da je potrebno. Ti kao klijent znaš najviše o sebi i svom problemu, a ja sam tu da te čujem, vidim, podržim, osnažim, usmjerim… Naš odnos i razgovor trebaju biti iz OK-OK pozicije.

Psihoterapija je sigurno mjesto gdje nećeš dobiti osudu, kritiku ili bilo što drugo što te u svakodnevnom životu sputava. Dobit ćeš slušanje, razumijevanje, podršku, poticaj, nove uvide… To je kao trening za vanjski svijet. Kako se mijenjaš u terapijskoj sobi, tako ćeš se postepeno mijenjati i u svakodnevnom životu. S vremenom ćeš biti dovoljno siguran u sebe da bez straha možeš biti svoj u svijetu, među drugim ljudima. Shvatit ćeš da si OK takav kakav jesi i da nema uvjeta koje moraš ispunjavati da bi bio vrijedan življenja.

Moj posao je da ti pomognem steći alate koji su ti potrebni da bi uveo promjene u svoj život. Svaka promjena počinje izlaskom zone komfora, a to ćeš najlakše napraviti na psihoterapiji, gdje imaš sigurnost i zaštitu stručnjaka. Slobodno me kontaktiraj ako želiš krenuti na put osobnog rasta i razvoja.

psihoterapijski odnos
Scroll to Top
Skip to content