Mračna trijada

Što je mračna trijada?

Mračna trijada sastoji se od makijavelizma, narcizma i psihopatije. Podrazumijeva osobine ličnosti koje su neadaptivne, ali ne predstavljaju psihopatologiju jer su još uvijek u normalnom rasponu funkcioniranja.

Makijavelizam karakterizira ciničnost prema moralnosti, manipulativnost, nedostatak pridržavanja načela, obmanjivanje, iskorištavanje drugih i usmjerenost prema vlastitom interesu.

Narcizam karakterizira superiornost, dominantnost, grandioznost i polaganje prava na razne stvari. Potrebno im je da im se drugi ljudi dive kako bi učvrstili samopouzdanje. Očituje se fizičkom privlačnošću i društvenom odvažnošću.

Psihopatiju karakterizira impulzivnost, traženje uzbuđenja te nedostatak empatije, srama, krivnje i grižnje savjesti. Psihopati su poznati kao nasilnici jer agresivno reagiraju na fizičke prijetnje te ispunjavaju vlastite fantazije (seksualne ili osvetoljubive).

Neke od zajedničkih osobina koje povezuju mračnu trijadu su neugodnost, neiskrenost, pohlepa i dvoličnost. Međutim, istraživanja su pokazala da makijavelisti više plagiraju, narcisoidni više uvećavaju vlastiti uspjeh, a psihopati više zlostavljaju druge. Zanimljivo je i to što, prema istraživanjima, muškarci pokazuju više rezultate na mračnoj trijadi od žena. S obzirom na to da ljude s takvim osobinama ličnosti zanimaju isključivo visoke pozicije u društvu, posebno su uspješni na rukovodećim mjestima. Narcizam je povezan s vodstvom jer narcističke osobine odgovaraju definiciji stereotipnih vođa. Makijavelisti dobro prolaze u politici jer se prikazuju u boljem svjetlu. Psihopati uspijevaju jer su karizmatični i fokusiraju se na postignuće, bez empatije za one koje iskorištavaju.

mračna trijada

Sve tri osobine povezane su s iskorištavanjem suradnika i podređenih na radnom mjestu (makijavelisti i psihopati koriste tehnike zastrašivanja, a narcisoidni davanje pohvala). Međutim, dugoročno ih sustignu njihove osobine jer vode kontraproduktivnom radnom ponašanju i zločinima bijelog ovratnika.Osobe s mračnom trijadom će vjerojatnije otimati partnere drugima i tražiti kratkoročne veze jer zbog nedostatka empatije nemaju problema s manipulacijom partnera, ali i zato što dugoročno njihova osobnost dolazi do izražaja. Imaju veći broj partnera, niže standarde kod izbora istih te pozitivan stav prema neobvezujućim seksualnim odnosima.

Mračna trijada je istraživana i u kontekstu društvenih mreža. Pokazalo se da je „trolanje“ na internetu značajno povezano s mračnom tetradom (trijada+sadizam). Samopromocija, broj prijatelja, učestalost mijenjanja profilnih slika, broj selfija i vrijeme provedeno na društvenim mrežama su povezani s narcizmom. S druge strane, makijavelizam je povezan s manjim vremenom provedenim na društvenim mrežama i negativnim stavovima prema selfijima.

Neki od primjera mračne trijade s TV-a su James Bond i Dr. House.

Scroll to Top
Skip to content