Na što trošimo vrijeme?

Vrijeme je najvrjednija stvar na svijetu. Vrjednija nego što će novac ikad biti. Kada potrošimo novac, uvijek možemo zaraditi još. Međutim, kada potrošimo vrijeme, više ga nikad ne možemo vratiti. Uvijek znamo koliko novca imamo, ali nikad nećemo znati koliko imamo vremena. Zato ga trebamo koristiti na najbolji mogući način. Izbjegavaj ljude koji ne poštuju tvoje dragocjeno vrijeme ili ga uzimaju zdravo za gotovo. Provodi vrijeme radeći stvari u kojima uživaš i koje te čine sretnim. Svaki put kad se osjećaš loše, napravi neku promjenu, prije nego ti vrijeme istekne!

STVARI

Cijena stvari nije samo ono što za njih platimo, nego i vrijeme koje trošimo na njih. Sve što imamo oduzima nam vrijeme, čak i onda kada to ne koristimo. Sa stvari brišemo prašinu, slažemo ih na police, spremamo u ormare, raspoređujemo, osiguravamo, održavammo… Ako to ne radimo, onda nam smetaju i gubimo vrijeme dok, u hrpi stvari, pronađemo ono što trebamo. Čak i osjećaj krivnje, koji se javlja kada ugledamo nešto što smo skupo platili, a uopće to ne koristimo, troši naše vrijeme. Jesu li stvari koje kupuješ ili sakupljaš vrijedne tvog vremena?

ZBUNJENOST

Odluke koje nikako da donesemo kradu nam san, posvećenost poslu i uživanje u slobodnom vremenu. Zbunjenost možemo smanjiti tako da suzimo izbor. Ako u ormaru imamo samo dva kaputa, trebat će nam samo trenutak da odlučimo što ćetmo obući. Koliko imaš odjeće koju nisi nosio godinama? Ako, zbog promjenjive kilaže, imaš odjeću u različitim veličinama, donesi odluku o svojoj kilaži. Ako ne znaš gdje bi s nekim stvarima, pokloni ih. Nekoga ćeš usrećiti, a sebi ćeš olakšati život. Ako si zbunjen u vezi nekih, nematerijalnih, životnih odluka, potražit stručnu pomoć.

NE GOVORIMO „NE“

Koliko vremena gubiš radeći zadatke koje uopće nisi trebao preuzeti na sebe? Od početka ti može biti jasno da nemaš vremena za to, da to ne želiš i da imaš još sto obaveza koje odlažeš. Prekini obrazac neprestanog pristajanja odlukom da nikad nećeš na nešto pristati u istom trenutku, nego ćeš prvo provjeriti svoj raspored.

NE PREKIDAMO SUGOVORNIKA

Jesi li ikad slušalo dugačak monolog, iako si negdje kasnio? Možeš pristojno prekinuti sugovornika. To je svakako bolje nego nestrpljivo slušati, a govorom tijela vrištati od bijesa.

TV

U većini domova TV je uključen po cijele dane. U nekoj mjeri, on može biti opuštajući, zabavan i edukativan. Međutim, mi ne gledamo ljude koji se zanimaju za nas, nego veliku beživotnu kutiju. Iako možda voliš Kardashianke, one ti neće uzvratiti tu ljubav. Koliko toga možemo napraviti za svoj život, u vremenu dok gledamo tuđe živote? TV nam oduzima i jednu od najvažnijih funkcija našeg uma: zamišljanje. Tko nije doživio razočaranje dok je gledao film zasnovan na knjizi koju je pročitao?

UZALUDNO KORIŠTENJE NAJPRODUKTIVNIJIH SATI

U koje doba dana se osjećaš najbolje i najkreativnije? U tom vremenu radi nešto što će ti pomoći u ostvarenju tvog cilja. Ne troši svoje najproduktivnije vrijeme na manje bitne stvari, koje će te uvijek čekati.

BESANE NOĆI

Ostajući budni do dugo u noć sam sebi stvaramo stres i sljedeći dan, zbog umora, gubimo svoje produktivno vrijeme. Koliko si dana prespavao ili uzalud potrošio zbog mamurluka?

ODGAĐANJE

Ako redovito saniramo i najmanje kvarove u stanu ili na automobilu, kasnije nećemo gubiti vrijeme na otklanjanje, puno gorih, posljedica. Ako vodimo brigu o svom mentalnom i fizičkom zdravlju, nećemo gubiti vrijeme ležeći bolesni u krevetu. Prevencija štedi vrijeme.

PROŠLOST I BUDUĆNOST

Koliko vremena potrošiš na pripreme za sljedeći dan ili na razmišljanje o greškama iz prošlosti? Ne zaboravi da je ovaj trenutak, koji se nikada neće ponoviti, jedino vrijeme u kojem zapravo živiš.

ČEKANJE

Dobar dio života provedemo čekajući. Čekanje možeš doživjeti kao potrošeno vrijeme ili kao dar: dodatni trenutak u danu, izdvojen iz uobičajenih zahtjeva svakodnevnog života. Stekni naviku da sa sobom uvijek imaš nešto što možeš iskoristiti dok čekaš (npr. knjigu). Tako i kada zaglaviš negdje čekajući, možeš napraviti nešto korisno za sebe. Čak i dok voziš automobil ili stojiš u gužvi, možeš slušati neki edukativni podcast. Umjesto da se nerviraš zbog čekanja, upotrijebi vrijeme u svoju korist.

Preuzeti kontrolu nad svojim vremenom znači preuzeti kontrolu nad svojim životom. Mnogi ne obraćaju pažnju na vrijeme dok ne shvate da, barem na ovom svijetu, neće živjeti vječno. Provlačeći se kroz dane, tjedne i godine, ubijaju vrijeme kao da im je neprijatelj i ne prepoznaju ga kao najvrjedniji dar. Nekima većinu vremena strukturiraju drugi: roditelji, učitelji, šefovi, djeca. Tko upravlja tvojim snom, radom i slobodnim vremenom? Ne dozvoli da tvoj šef rukovodi i tvojim snovima. Ako ti ne ovladaš svojim vremenom, netko drugi hoće.

Uz pomoć psihoterpije možeš osvijestiti na što trošiš svoje vrijeme, preuzeti kontrolu i naučiti kvalitetno upravljati svojim vremenom. Sobodno me kontaktiraj i kreni na put osobnog rasta i razvoja uz stručno vodstvo i podršku.

Harris, E.B. i Harris, T.A. (2011). Osećati se OK: Tehnike transakcione analize. Psihopolis institut.

Scroll to Top
Skip to content