Pasivna agresija

Što je pasivna agresija?

Vjerojatno ti se više puta dogodilo da si se na nekoga naljutio, ali nisi to htio priznati. U takvim situacijama javlja se nesklad između onoga što govorimo i radimo. To je pasivna agresija: namjeran i maskiran način izražavanja skrivenog osjećaja (koji osoba iz nekog razloga ne želi pokazati otvoreno) kroz različite postupke (npr. žena namjerno i potajno u hranu stavi začine koje njezin muž ne voli). Pasivno agresivno ponašanje uključuje i neizravnu komunikacija poput: „Voljela bih da si i ja mogu priuštiti takve cipele.”, kako bi druga osoba osjećala krivnju. Svi smo ponekad pasivno agresivni, ali postoje osobe kojima je to dominantan način ponašanja.

Mogući uzroci pasivno agresivnog ponašanja:

• zabrana na pokazivanje ljutnje ili kažnjavanje zbog izražavanja ljutnje u djetinjstvu

• strah od sukoba

• neznanje o asertivnosti i postavljanju granica

• uvjerenja poput: „Ne smijem reći ne.” i „Moram prema svima biti ljubazan.”

• nisko samopouzdanje ili samopoštovanje

• strah od odbijanja

Kako se ponaša pasivno agresivna osoba?

Pasivno agresivna osoba izbjegava tuđe zahtjeve (npr. pristane na zahtjev, ali ga namjerno ne napravi na vrijeme i kaže da je zaboravila), koristi sarkazam (npr. lažni komplimenti i uvredljivi pokloni), kako ne bi otvoreno iskazala neugodne osjećaje, rijetko iznosi svoje mišljenje, optužuje druge za svoje frustracije, kod drugih izaziva sažaljenje i osjećaj krivnje, razdražljiva je, neugodna i povlači se kada je suočena s problemom.

pasivna agresija

Poziv na promjenu

Pasivno agresivna osoba treba vježbati asertivnost, identificirati moguće razloge za takvo ponašanje, osvijestiti vlastita djela i osjećaje te razmišljati prije djelovanja. Kako je uzrok pasivno agresivnog ponašanja često skriven u djetinjstvu, osoba se teško mijenja bez stručne pomoći i motivacije da se promijeni. Međutim, neće biti motivirana ako ju netko ne pozove na promjenu.

Poziv na promjenu može biti suočavanje osobe s ponašanjem tako da joj navedeš konkretne primjere i ukažeš ako se to ponašanje ponovi. Daj joj do znanja da nećeš tolerirati takvo ponašanje i postavi jasne granice. Tako će pasivno agresivna osoba shvatiti da s tobom ne može manipulirati. Potakni ju da otvoreno kaže što ju je naljutilo, objasni joj da ne postoje pravi i krivi osjećaji i da je u redu ne slagati se s nekime. Pritom je važno da si pun razumijevanja i ne osuđuješ. Ako primjećuješ da je pasivna agresija tvoj dominantan način ponašanja, pozivam te na promjenu!

Scroll to Top
Skip to content