Zanesenost

Što je zanesenost?

U stanju koje se zove zanesenost (flow) nalazimo se kada smo u potpunosti obuzeti onime što radimo, ne mislimo na ništa drugo, gubimo pojam o vremenu, ne doživljavamo ništa oko sebe i ne brinemo o neuspjehu. To je ugodno mentalno stanje u kojem je osoba potpuno obuzeta aktivnošću. Ta aktivnost može biti bilo što u čemu uživamo, ali istovremeno i ostvarujemo svoje potencijale (npr. čitanje, pisanje, slušanje glazbe, crtanje, ples, vožnja, trčanje, penjanje).

„Pronađite što je to što najviše volite raditi, a onda nađite nekoga da vas za to plaća.“

-Sir Mark Prescott

Najčešće se javlja tamo gdje uvjeti rada nisu strogo kontrolirani i osoba može slobodno izraziti svoju kreativnost (umjetnost, sport, znanost i sl.), ali ju možemo doživjeti i u nekim „nametnutim” aktivnostima (često u sklopu obrazovanja i posla). U tom stanju se naša svijest i aktivnost koju obavljamo potpuno stapaju (nemamo vremena za neugodne misli), aktivnost obavljamo automatski i bez napora, imamo jasan cilj, veliku koncentraciju, osjećaj kontrole i maksimalno koristimo svoje vještine. U stanju zanesenosti je iskustvo samo sebi nagrada, pa nakon aktivnosti koju smo obavili osjećamo istinsku sreću, zadovoljstvo, zahvalnost i samoostvarenje.

zanesenost

Što više vremena dnevno provedemo u stanju zanesenosti, osjećat ćemo veću koncentraciju, bit ćemo kreativniji i imati više pozitivnih emocija. Zanesenost ne možemo doživjeti u situacijama koje nam nisu niti malo izazovne ili u onima za koje nemamo dovoljno vještina da ih savladamo. Međutim, uvijek možemo pronaći izazovniju situaciju i razvijati nove vještine. Ako već nemaš neku aktivnost koja te potpuno ispunjava, pronađi ju još danas (a još bolje ako nađeš nekoga da te za to plaća)!

Scroll to Top
Skip to content