Samo da…

„Samo da… je otišao doktoru…“

„Samo da… nikad nisam izašla s njim…“

Samo daje pretvaranje da imaš drugu šansu.

Ove misli se često javljaju nakon nekih traumatičnih događaja (npr. hospitalizacija, napad, nesreća, smrt bliske osobe, otkaz) koji te, iako pripadaju prošlosti, u tvom umu ometaju u sadašnjosti. Svaka trauma uzrokuje emocionalnu bol i oporavak može biti spor, a samo da… ga dodatno usporava.

Smišljajući kako bi ovog puta ispravno postupio, zapravo održavaš magijsko uvjerenje da je moguće vratiti se u prošlost i ispraviti stvari. Međutim, sva samo dasu nebitna jer se prošlost ne može promijeniti.

Samo da… misli su često reakcija na iskustva drugih koji su nešto uspješno odradili u sličnoj situaciji u prošlosti, a ti nisi. Svejedno, nema garancije da bi neka od tih metoda bila od pomoći i tebi jer je svaka situacija specifična.

Samo da… nema nikakvog utjecaja na prošlost i jedino čemu služi je da te spriječi da kreneš naprijed u životu.

Jednostavno ne možeš promijeniti ono što se dogodilo. Ono što možeš je prepoznati da se tragedija mogla izbjeći i možeš promijeniti svoje ponašanje u budućnosti.

Svaki put kad se sjetiš da se tragedija mogla izbjeći, sjeti se: to se dogodilo i ja tu činjenicu ne mogu promijeniti. Ne ulaži svoju energiju u prošlost.

Jesi li spreman odustati od Samo da… misli? U tome ti može pomoći psihoterapija. Slobodno me kontaktiraj ako želiš krenuti na put osobnog rasta i razvoja uz stručno vodstvo i podršku.

Goulding M. i Goulding R. L. (2008). Upravljanje brigama. Psihopolis institut.

Scroll to Top
Skip to content